09 февруари 2012

Мишков ъпдейт

Вчера си седях в кухнята и си четях "Enchanted April", когато чух тропот на миши крачка по пода. В следващия момент изпод миялната се подаде една остра муцунка и веднага се скри.
Замислихме зловещ план. Сложихме под шкафа на мивката една стъклена купа, подпряхме я с клечка, а на клечката забучихме парченце хляб, ароматизиран с пармезан (не се смейте, само това имах за примамка). Не след дълго се появи едно миниатюрно създание, около 6 санта дълго, и взе да подръпва хляба. Тегли го, тегли го, въртя се като пумпал около него, без изобщо да го е еня, че го шпионираме. Стана ни ясно, че на животното трябва да му се помогне, защото само не може да събори клечката. Вързахме я с една връв и когато то довтаса отново, дръпнахме връвта. В купата се озова не мишка, а една мъничка земеровчица. :-) Определихме я като белокоремна белозъбка (Crocidura leucodon). Има много забавно хоботче, което върти във всички посоки, очи като миниатюрни черни точици и сравнително къса опашка. Нямам никакъв шанс да я снимам, затова ето едно клипче от нета, за да я видите на какво прилича. 


Не сме сигурни дали тя беше животното, което напоследък чегърташе дупката в стената - доста по-вероятно е наистина да е било мишка, която да се е върнала обратно в дупката (в която ние впоследствие натъпкахме едно шило). 
Тази земеровчица сега обитава един буркан от туршия и се тъпче с телешко месо. Все още не сме измислили къде да я пуснем. Трябва да е на място, където няма да умре веднага. :-) И без това има доста кратък животец. 

Впрочем ако се чудите, земеровките нямат общо с мишките. Те не са гризачи, а насекомоядни като таралежите. Покрай нашата земеровка ни стана интересно да видим и другите видове от семейството. Ето едно клипче с малка кафявозъбка (Sorex minutus), която е по-дребна от нашата. Тя вероятно също се среща в нашия район. 


Най-дребният бозайник в света е етруската земеровка (Suncus etruscus), която се среща в Южна България. Тя тежи средно 1,8 грама и е дълга около 4 сантиметра! Това животно е толкова малко, че трябва постоянно да яде, за да не умре. Нали си представяте колко бързо стига храната от предния край на земеровката до задния. :-) Ето снимка от Wikipedia:


Тези животинки прекарват целия си кратък живот (около година и половина) в движение и в търсене на храна (е, в един момент вероятно им се налага и да се размножат :-)). 
Изумителни са, нали? :-)

Няма коментари: