28 декември 2011

Scones с праз и кашкавал

Тези дни вкъщи много се готви. То не бяха зелеви сарми, курабии, салати, боб чорби, а сега Иван е замесил и тесто за кроасани...
Сред всичките рецепти се открои една, която приготвих днес за втори път, а утре смятам да приготвя за трети, защото акълът днес не ми стигна да направя две дози.
По едно време се бях зарекла в този блог да не публикувам рецепти, но в случая се налага да преразгледам тази схема.
Направих комбинация между рецептата за scones от блога Delicious Days и тази на Sweet Paul. Той междувпрочем е натъпкал в скоунсовете див лук и чедар, а аз по липса на такива продукти ги замених с праз и кашкавал от общ характер.
Ето какво се получи.


Добре де, снимката е потресаваща, но като ги извадите от фурната, ще видите колко са красиви в действителност.

Продукти:
200 г брашно (аз ползвах една трета бяло и две трети типово)
1,5 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
60 г студено масло
3 с.л. ситно нарязан праз
80 г ситно настърган кашкавал
120-130 мл прясно мляко, разредено с малко вода (може да се ползва и айран)

Процес:
Брашното се сипва в купа.
Смесва се с бакпулвера и солта.
Маслото се нарязва на кубчета в брашното и цялата работа се стрива на трохи (не трябва да се прекалява със стриването – нека останат парченца масло, големи колкото грахче).
Добавят се празът и кашкавалът. Разбърква се.
Сипва се постепенно разреденото мляко, като се бърка. Трябва тестото да може да се събере на топка, но без да лепне.
Много важно – тестото не се меси. Намачква се, колкото да може да стане на топка и да се работи с него, но никакво месене, иначе кифлите ви ще станат брашнени, сухи и нелицеприятни.
Та като се направи на топка, слага се върху набрашнена повърхност и се натиска (или разточва), докато стане около 2 – 2,5 санта дебело. Изрязват се кръгчета със стъклена чаша (моята е с диаметър около 6 см) и се слагат върху тава, постлана с хартия за печене. При изрязването чашата не се върти в никакъв случай, защото кифлите няма да бухнат равномерно. За улеснение може да се набрашни чашата.
Останалото тесто се събира пак (ако трябва, с още малко брашно, за да не лепне) и се изрязват още кръгчета. Каквото ви остане, правите го на топче, дебело колкото останалите кръгчета, и го слагате и него в тавата. Нищо не бива да се губи!
Тавата се пъха в предварително загрята на 220 градуса фурна и се пекат около 12-13 минути. Аз ги слагам на средното ниво. Ако много започнат да се запичат отдолу, след 7-8 минути ги преместете едно ниво по-нагоре. Изпечената кифла е светла, с приятни кафеникави петънца като лунички на детско носле.
Препоръчително е да се ядат топли, но и студени са много вкусни. От това количество продукти аз изкарвам 8-9 кифли. Стигат за трима души, ако не са много лакоми.

Няма коментари: