16 декември 2012

Бременността болест ли е?


Наскоро споделих с приятелка колко прекрасно беше раждането на Вихрен, а тя ми писа следното: „Не бях чувала за магически раждания, спомням си едно изказване например, според което около раждането нямало нищо хубаво”.

Стана ми тъжно. За пореден път. Защото за твърде голям брой жени това изживяване наистина не е свързано с нищо хубаво.

Представете си например едно раждане, при което жената лежи по гръб с вързани крака, лекарят обръща бебeто надолу с главата и го шляпва здраво по дупето. Представете си раждане, при което лекарят изважда бебето с форцепс и казва на родилката: „Виждате ли, че и мъжете могат да раждат?”. Представете си раждане, при което трима лекари натискат корема на майката и накрая тя освен с бебе се сдобива и с пукнато ребро.

Представете си сега как шефът на голяма АГ болница обяснява, че претенциите на жените за това как да протича раждането им не трябва да се вземат под внимание, защото докато раждат, жените са неадекватни.
И сега последното предизвикателство за въображението – представете си, че в епикризата, която една родилка получава при изписването си от болницата, пише: „Основна диагноза: Друго спонтанно раждане при едноплодна бременност; Придружаващи заболявания и усложнения: Едно живородено”.

Новият живот се посреща като „заболяване” и „усложнение”. Здрави жени биват лекувани от тежкото страдание „бременност”. Ами как тогава да имат хората положително очакване за раждането?

ПП няколко дни по-късно: Тази публикация я оставих да звучи леко кисело-горчива, но какво да правя, продължавам да се дразня от идиотщините на тема раждане, които от време на време чета и чувам. Вече няма да се отплесвам с rant-ове, а ще карам по същество, обещавам. :-)

2 коментара:

Unknown каза...

Епикризата ти звучи като първоаприлско fortune cookie. Но вместо кукито си получила "едно живородено" :D
Аз съм положителна, че нещата се променят и всичко започва с разказване на истории като твоята :)

Чучулигата каза...

Упс, както съм я написала тая публикация, ще излезе, че точно тези ужасии са се случили на мен - но не са - при мен с първото раждане глупостите бяха малко по-други - но пък епикризата си е истинска, макар че звучи като майтап. А нещата за щастие наистина се променят, и още как! :-) Благодаря за коментара и за положителните думи! :-)