14 септември 2012

Току-що осъзнах, че съм ходила няколко часа със следи от дъжд по очилата. А се чудех защо светът ми изглежда така приятно замъглен. Първият дъжд от много време насам. По случайност го изживях в градинката на Дънов сред рози, рудбекии и космоси, всичките радостни от свежата благодат. И аз - хронично недоспала, но също тъй радостна. Радвах се, че идва есента, че имам бебе в корема, че Иван си идва от командировка, че отивам на среща на дулите, и си се радвах просто за това, че съм там, между розите, и че ме вали този прекрасен дъжд.
Имах тежки дни напоследък - не мога да спя, половин нощ се въртя, в главата ми мислите се бият, вдигат шум. После през деня ходя замаяна, махмурлия, всяко действие изисква усилия, усилия, сякаш катеря Аконкагуа или някой също толкова труден връх. Имам чувството, че постоянно страдам от височинна болест. Задъхвам се, звезди пред очите ми... 
И все пак - толкова подаръци получавам, че не мога да не се усмихвам широко, макар и леко замаяно. 
С детето онзи ден за малко да изпуснем автобуса поради две катерици, които ни забавляваха в парка. Преди няколко дни пък една червеноопашка кацна на прозореца на спалнята, на метър от мен. Гледаше ме. И аз нея. Вчера Ясен радостно ми посочи две гугутки, кацнали на жицата над нашата порта. Едната полека се примъкваше към другата. :-) Виждали ли сте как понякога гугутките стоят сгушени една в друга? Умиляват ме.
Ясен също. "Миличка майчица" - така казва той и ме целува старателно по бузите и по челото. Миличко мое момченце. 
Препрочетох "Anne of the Island" за х-ти път, ах, тази Анн, каква е прекрасна! През повечето време паралелно с книгата поглъщах по купа салата от Ивановите уникално вкусни домати. Успях да не накапя книгата. :-) Имам педагогически проблем - как да уча детето, че не трябва да чете, докато яде, като аз го правя непрестанно? Do as I say, don't do as I do - любимата ми родителска максима. :-)
Накупих си много книги напоследък, това винаги носи радост. Част от тях даже прочетох. :-) Предимно на тема възпитание, образование, бременност и раждане. А тук на бюрото ме чака една шарена книжка за organic gardening. Аз съм като Паганел - само че не пътешествам в кресло, четейки географски книги, а градинарствам мислено, докато се изтягам по новия удобен матрак. :-) Е, догодина се надявам градинарството да не остане само виртуално. 
Харесва ми уханието на сушени домати, завладяло напоследък моята кухня. Есен освен другите благини за мен означава реколта и зимнина. Две много любими неща. :-) В антрето висят връзка чубрица и плитка чесън - съвсем мои си, от моята градина. 

Ей такова ми е хубаво на душата, макар да съм недоспала. 

4 коментара:

avocett каза...

Ех, много ми харесва да те чета !
Приличаш ми на мен, и аз все се заглеждам по синигерчета и славеите :) !

Показвай ни снимки от градината, пък ако прочетеш някоя интересна книга, сподели заглавието, моля те !

Лек ден !

Чучулигата каза...

Привет, Гери! :-) Да знаеш, приятните чувства са взаимни - и аз обичам да те чета и да разглеждам снимките ти! И е приятно човек да намира птичарски сродни души :-). Аз на тази тема мога да пиша и разказвам много :-).
За снимките от градината - ами ъъъ, тази година градината не е в най-лицеприятен вид...А и аз през последните месеци я навестявам само за да бера неща и да се изтягам по тревата, а работата съм я оставила на мъжа ми :-). Но силно се надявам догодина да успея да се развихря.
Поздрави и усмивки от мен! :-)

Рада каза...

Носиш Бебе! Каква радост голяма! Прегръщам те! Бъди здрава, силна и вдъхновена!

Чучулигата каза...

Рада, благодаря! :-) Чакаме през ноември още едно малко момченце :-)