17 ноември 2011

Правихме свещи :-)

Не знам как да опиша това прекрасно нещо.
Отидохме на уютно място, където един мил, сияен човек ни разказа за пчелите, цветята, слънцето, меда и восъка. И ни показа как да си правим свещи от восъчни листове.

Става лесно – просто се навива восъкът около фитила.
Но всъщност за направата на една свещ освен восък и фитил са необходими и още две неща – топлина и благодарност в сърцето.

Свещите са нещо специално, стародавно, приказно и топлещо като цветовете на есенните листа. Восъчните свещи пък са още по-специални – в тях са събрани безброй слънчеви лъчи, ухание на летни цветя и трудът на стотици пчели. Както каза и Калоян, те са ни дадени от Слънцето. Неговата светлина и топлина е претворена от цветята и пчелите в дар за горене, в кехлибарения и златен цвят на восъка и меда. Чрез восъчните свещи Слънцето ни дава пламък, който да ни грее, докато него го няма.

Тези мисли и думи наистина бяха окриляващи. Вложихме ги в свещите, навити от нашите ръце. После ръцете ни ухаеха на мед, а в сърцата светеше пролет.


За мен тези свещи носят още нещо, силно и важно като Слънцето – обичта на приятелите. Те ми напомнят за сладкото Силве, от която съм получила не една и не две красиви восъчни свещи, и за нежната Кати, с която споделихме направата на свещите.

Подарих една от моите свещички на едно мило дете на име Вихра, а тя ми даде прегръдка.

Наистина са неповторими тези свещи – сякаш не само правят светлина, а и я привличат и събират около себе си.


"Завий фитил във восъчна одежда,
придай искра и разгори,
във пламъка душата се оглежда."

Сутрешна медитация на свещарите Аркобо
http://arkobo.com/

Няма коментари: