21 юли 2010

Идеология на храната - Джейми Оливър

Напоследък попаднах под влиянието на Джейми Оливър. Този популярен английски готвач ме вдъхновява не толкова с рецептите си, макар че те хич не са лоши, колкото със силния си стремеж да убеди хората колко е важно с какво се хранят, а също и да ги убеди отново да започнат да готвят. Неговите кампании целят да накарат хората да се замислят за храната. Той учи учениците в училищата да готвят, опитва се да възроди семейното готвене, да популяризира естествените продукти, приготвени с внимание и любов. Ето тази негова лекция силно ме впечатли.


В предговора на книгата си Cook with Jamie” Оливър казва, че преди 50 години тази книга щеше да е излишна, защото повечето хора са имали познания за храната и са можели да готвят. Учудва го фактът, че днешните хора имат в главите си огромно количество информация за компютри, музика, мода и какво ли не, а не знаят и не се интересуват какво ядат, откъде идва храната им, какво съдържа и какво им дава.
Един наш любим плочкаджия използва израза „ще смачкам една баничка”. :-) В крайна сметка точно това става – храната не я ядем, а я смачкваме. Устата е фуния за наливане в стомаха.
Затова е и толкова важно посланието на Джейми Оливър – да научим хората да готвят и да ядат хубава и проста храна с колкото може по-естествен произход. Да покажем и на децата си как да се отнасят към храната.

Няма коментари: