15 май 2014

Тирада относно играчките

Когато Ясен беше по-малък, имах много сериозни намерения по отношение на играчките – например да не допускам къщата да се задръсти с джунджурии, които детето не ползва, да намаля до минимум пластмасата (никакви играчки от PVC, моля!), да поддържам разнообразие (не само колички, колички и още колички). И както обикновено с добрите намерения, тези изтраяха до момента, в който чисто и просто ме домързя да ги прокарвам.
Факт е, че живеем във време на пластмасово изобилие, че магазини за играчки има бол, че те са претъпкани с какво ли не и съответно достъпът на децата до вещи е много по-лесен. Освен това навсякъде бъка от реклами и картинки, които карат децата да искат безспир. От време на време си мисля, че просто няма спасение - щом джунджуриите правят детето щастливо, хайде, от мен да мине, ще пусна и тая количка в къщата, пък после ще бъдем по-строги. Спомням си как самата аз копнеех за Барби, като бях малка, както и за всякакви други неща, които моите приятели притежаваха, а аз – не. Така че съм склонна да правя отстъпки.
Обаче. Започне ли се с отстъпките, трябва човек и да знае кога да спре. Защото горките деца нямат никакъв шанс да се спрат сами, преди да се заринат с играчки до такава степен, че да нямат къде да се дянат. Като бях дете, играчки имаше, но не чак толкова много, и освен това не бяха толкова евтини. Сега братският китайски народ (заедно с още няколко други народа) се грижи човечеството да е добре снабдено с планини от евтини пластмаси, които да се подменят непрестанно без драматични щети за семейния бюджет. Родителите имат възможност (дори и по-бедните) да купуват до насита играчки. Които след това им се налага до насита да изхвърлят, защото се чупят за нула време. После, естествено, трябва да купят нови.
Гледам и се мая на кутиите и кашоните с играчки, които едно съвременно дете от не особено заможно семейство натрупва до шестата си година (без да броим торбите с изхвърлени счупени играчки). Не е възможно всеки един от тези предмети да е незаменим за детското щастие. Ако трябва детето всеки ден да си играе с всички неща, които притежава, а после да ги разтребва обратно по кутиите, то няма да му остава време за никакви други занимания.
Така че, колкото и да не ми се ще, се налага да играя ролята на свирепата майка. Ясен много рядко иска от мен нови играчки, горкият, защото знае, че през голяма част от времето съм безмилостна. Научил си е урока – че евтините играчки са зле направени и се чупят; че хубавите играчки обикновено са скъпи, а ние не можем час по час да купуваме скъпи играчки; че като се изхвърлят играчки, се прави боклук, което е лошо; и така нататък, и така нататък. Може да ви обясни всичките тези неща подробно и ясно. Ама това него не го утешава. Детето е постоянно изправено пред нови и нови изкушения. Едното приятелче има нов Маккуин, другото е получило Спайдърмен, третото има 80 колички Hot Wheels, четвъртото има автобус, петото има сервизния камион на Маккуин, на шестото пък са му подарили самолет – и ако трябва да купя на детето си всичко, което приятелите му имат, трябва да се преместим да живеем в друга къща, а тази да стане склад за играчки.
И тъй, продължава полицейщината по отношение на играчките, които влизат в къщата, и ситото става все по-ситно. Няма начин. Опитът показва, че щом реша да си затворя очите за някоя чуплива пластмасова джунджурия, покрай нея незнайно как се промъкват още поне две-три такива. След това събирам начупени пластмасови парчета по ливадата и намирам коли, закопани в градината под 5 санта пръст.  
С всяко изхвърлено парче пластмаса ставам все по-безкомпромисна. Като ще имаме играчки, нека да са малко, но хубави. Да са от хубав материал, добре изработени, здрави, естетични, да може да се научи нещо от боравенето с тях. Не е необходимо да са все от дърво – има и пластмасови играчки, които са качествени и красиви. А като говорим за дървени играчки, човек може чудесно да се забавлява с шепа дървени трупчета, които да реди, кове, реже, лепи или оцветява – кой каквото иска и може.
Насред пластмасовото изобилие децата (пък и родителите) понякога забравят, че човек може да играе весело и интересно независимо от количествата маккуиновци и спайдърменове, които притежава. Че една играчка няма само едно предназначение, а може да се използва за различни неща в различни игри. И че човек сам може да си прави играчки, които са не по-малко забавни от купешките.

Няма коментари: