11 март 2013

Отново в градината

Този март е толкова пролетен! Слънце се усмихва през облаци, дъжд вали, подават се зелени връхчета, цъфтят цветя, пеят птички! И едно весело момче рови из земята, скача в локвите, джвака с наслада в най-гъстата кал.
Днес решихме да се скрием от силния мартенски вятър в нашата оранжерия. Напъхахме се вътре и се устроихме царски – с чаша черен чай и няколко ореховки, купа с моркови, портокали и ябълки, Вихрен в шезлонга, Ясен въоръжен с коли и камиончета. По едно време стана толкова топло, че събух бебето и то зарита весело с боси крачета. :-)
Докато бяхме вътре, слънцето ту печеше, ту се скриваше зад облак. Бяхме на завет от вятъра и си хрупахме с наслада морковчета. По едно време облаците покриха цялото небе и по найлона заплющя силен дъжд. Беше ни много приятно вътре на сухо и топло, слушахме как капките барабанят силно, а след дъжда излязохме навън да вдъхнем свежестта.
Навсякъде по лехите надничат разни зелени връхчета на нарциси, зюмбюли, лалета. Ходя всеки ден да ги гледам колко са пораснали и дали са се показали нови. В малката лехичка пред къщата вече са разцъфнали букетчета минзухари и дребни сини ириси, и розови иглики.
Преди десетина дни най-сетне се наканих да посея доматен разсад, който вече поникна. Дано успеем да го отгледаме, че сме много неопитни с разсадите. Скоро ще посея и краставици, те поне растат бързо и няма да имам много възможности да ги уморя. :-)
Из кухнята се мотаят разни кутийки и пликчета със семена, а аз пиша дълги списъци с градинарски дейности. :-) Остава да пристъпя и към изпълнението им. :-)
Хей, ура за пролетта!


Няма коментари: