25 октомври 2012

Шарени есенни дни

Вчера сутринта на кухненската маса намерих ето тази композиция, наредена от Ясето  (червеното в средата е нар):


Преди няколко дни тримата (или по-точно четиримата :-)) ходихме горе по ливадата и намерихме дърво с мънички белфльорчета. Бяха съвършено прекрасни – изобщо никоя ябълка не може да се сравни с току-що откъснатата от дървото. Есента раздава с пълни шепи! 


Яркожълти ясенови листа насред яркосиньо небе, скачащи катерици, лъскави кестени, падащи и въртящи се листенца и крилатки, неповторимо вкусни круши от съседското дърво, последни домати от градината, и над всичко е полегнала тази златна есенна светлина, която идва право от приказките.



В нашата кухня все по-често греят свещички, вдига се пара от чаената кана и от тенджерите с топла супа, а доматените салати постепенно отстъпват на хруптящите шарени кореноплоди, зелето и карфиола, полети с много лимонов сок и поръсени с препечени тиквени семки.
Постлахме най-сетне и килимите! Иван ги занесе на пране в Златна Панега и сега са меки и пухкави, ухаят на чиста вълна. И одеалата също.
Започнах полека да чистя градината. И наистина е полека, защото при мен бързите и резки движения са невъзможни :-). В оранжерията Иван и Ясето насяха разни салатки, които вече поникнаха.

Подготвяме се за есен и зима. И за среща с едно ново дете. :-)

Няма коментари: