11 януари 2011

Хрупкави отвън, сочни отвътре :-)

През празничните дни падна голямо готвене. И двамата с Иван се посветихме на експериментаторство, като аз наблегнах на курабийки, супи и сарми с най-различни пълнежи, а Иван се нахвърли на тестените храни - хлябове, баници и други разни благини, за които ще разкажа след малко.
Ето я новогодишната ни пита, която се изяде много бързо и беше прекрасна. Не сколасах да я снимам, преди някакъв алчен човек (да не споменавам сега имена) да я начупи от единия край, та трябваше да я сглобяваме пак за кадъра.


От точената баница за съжаление не остана кадър, защото беше малка и много вкусна, и ако бях напуснала масата, за да взема фотоапарата, нямаше да се доредя до нито една троха.
Високата пекарска цел на Иван бяха кроасаните. Френски кроасани с масло.
Французите са много шовинистични по отношение на своите кроасани и има защо. Те вероятно биха се потресли от нашите кроасанчета, задето са правени с немско масло... :-) Но това е напълно маловажно. Ей тези златисти хрупкави пухкави неща, които Иван измайстори, бяха просто съвършени.


Не могат да се опишат. Но я да пробвам. :-) Коричката е хрупкавка и крехка, а отвътре са влажни и просмукани с масло, без да са лепкави или клисави, корите на тестото са идеално надиплени и цялото нещо е въздушно, сочно и уханно. 
През тези дни повечето колеги на Иван тичат към къщи с пакети масло под мишница и точат теста. Откакто той ги черпи с тези красоти за имения си ден, кроасаните са на мода. :-) 
Започвам да се чудя дали да не направя едно масово кроасанено пиршество вкъщи. :-) 


Тайната на тези чудеса е маслото. Джулия Чайлд и всички други, които се превъзнасят по маслото, имат пълно право. :-) И като казвам масло, имам предвид МНОГО МАСЛО. И хич не ме интересува колко е вредно.
Рецептата за кроасаните е от ей този тип, който за малко да провали цялата работа със сбърканата рецепта в началото на клипа. Да знаете от мен - не една чаена, а една СУПЕНА лъжица мая. Добре, че французите ги бива в химията, та тяхната мая се справи въпреки малкото количество.
Сега се чудя какво още сложно нещо да поискам от Иван да ми сготви. :-)

Няма коментари: