04 септември 2008

Есенно ми стана

Есен е. Есен, есен, есен! Лятото все още официално е тук, но Тя го измества с нежно упорство. Има го вече този дъх във въздуха, който отваря сетивата за говора на die Wesenhaften. В тънката светлина, която вече рядко пАри, започват да никнат мечти като хризантеми. Започва да мирише на залез и облаците са есенни, и небето е по септемврийски широко и дълбоко.

Много ми харесва това чувство на очакване, мечтание, уют...Харесва ми и съзнанието за това, което идва – огнените цветове, широките прелети, сенките, поезията, чайовете, сладкишите, сладките срещи и прегръдки.....!

Есента е писмо от боговете за смъртните, запечатано с целувка.

Ще бъде трудна и щастлива.


...............................

Ама каква прекрасност! Когато излязох вчера от работа, навън ме посрещна красиво небе с въздушни мъгливи облаци и ухание на дъжд, а после хоп! една дъга се показа зад далечните фасади. Изненада ме!

Повървях малко по улиците да разгледам къщичките, сгушени далеч назад в дълбоките дворове. Те живеят още във времената, когато наоколо е имало повече котки, отколкото коли. И някои май си спомнят за още по-стари времена. Жалкото е, че скоро всичките ще бъдат бутнати от модернизаторите и на тяхно място ще изскочат досадни лъскави метално-стъклени грамади. Тъжно.

Задминах един младеж, който ползваше чадъра си за микрофон, за да интервюира една котка. Тя само го изгледа безучастно. "А сега, драги слушатели, продължаваме с музикалната програма." Усмихна ме.

....... Напоследък много говорим. Говорим за миналото, бъдещето и настоящето и се чувстваме малко по-пораснали отпреди. Взе да ми харесва да се връщам към себе си. Назад, назад, когато бях малко по-малко уморена. Сега повече забелязвам сенките и повече търся покоя. Преди ми харесваше да тичам през живота, точно като куче, тръгнало на разходка – харесваше ми да търча весело и да подушвам безброй неща. Сега съм повече като котките – вървя по права линия с вдигната опашка и право към целта. :-) Не че не харесвам безмислиците :-).

Иска ми се сега да направя някоя безмислица............................................................................


Няма коментари: