04 октомври 2018

Две момченца

Едно от най-големите предимства на хоумскулинга (а те не са едно и две!) за нас е, че двете момчета са заедно през голяма част от времето. Всички имаме невероятния късмет, че те двамата са първи приятели и другари в игрите. Отминаха времената, когато Вихри беше мъничък любопитен тодлер, който се мотаеше в краката на Яската и помрънкваше, а и Ясен отдавна вече не е склонен да бута брат си и да го игнорира, както правеше във времената,  когато Вихри беше по-маломерен и неспособен на членоразделна реч.
Двамата са заедно почти непрекъснато, включително и когато на гости ни идват приятели на Ясен. В тези случаи Вихри не остава отстрани заради това, че е по-малък, а е равнопоставен на големите. Яската няма нищо против да си играе с по-малки деца. Разбира се, че му е по-интересно да играе с големия Макси (на 10), отколкото с малкия (на 4), но се радва на всякакви деца, малки и големи, момчета и момичета.
Когато няма други приятели наоколо, Ясен и Вихри винаги измислят с какво да се забавляват. Обикновено Ясен измисля игрите, Вихри допринася с разни детайли и е ентусиазиран участник. Игрите са най-разнообразни - понякога са чисто физически (гоненици, боеве с възглавници, или Ясен е кон, а Вихри го язди), друг път са стационарни (Ясен рисува настолна игра или лабиринт за Вихри, играят шах или “Не се сърди човече” или “Мемори”, рисуват заедно и т.н.). Понякога Ясен чете на Вихри продължително време, и то точно книгите, които Вихри си е избрал. Има и ролеви игри - например играта на цар и слуга, при която единият прислужва на другия, после ролите се сменят. Неотдавна имаше игра на каубои, на крадец и полицай и какви ли не още, които вече не си спомням.
Ясен открай време е учител и авторитет за Вихри. Вихри е научил от брат си безбройни неща - като се започне от ползването на прибори и пиенето от чаша и се стигне до букви, цифри, броене, смятане. Много неща е попил направо чрез личния пример, но освен това Яската действа и като възпитател, порицава Вихри, когато върши неправилни неща, действа и като учител - отговаря на въпроси, обяснява кое какво е и защо е - и изобщо налива на Вихри ум и разум в главата.
Просветата обаче не тече само в едната посока. Вихри също е учител на брат си. Учи го например на търпение и уважение към хората (особено по-малките). Вихото не е някой, който би търпял с него да се държат грубо или недостойно - той винаги разбира, когато има някаква несправедливост в отношението към него и в почти всички случаи успява да обясни ясно и с малко думи какъв точно е проблемът. Яската като по-малък беше много склонен да прави сцени, да беснее и крещи, но с Вихри придоби умение да говори спокойно, дори когато ситуацията е натегната, стана по-търпелив, не толкова реактивен. Една част от това се дължи на порастването му, но със сигурност и Вихри има заслуга.
Освен това Вихри има много адекватно и земно поведение в много случаи и внася благоразумие в ситуации, в които Яската не се ориентира съвсем добре. Ясен е по-артистичен тип, от тези, дето вятър ги вее и невинаги са наясно как функционира реалността. Той е пълен с идеи, умее да рисува и да борави с думите, има асоциативно мислене и много добре схваща връзките между различни идеи. Вихри е по-практично настроен, много е наблюдателен и съобразителен на момента, усеща настроенията на хората и има способност да реагира конструктивно във всякакви ситуации. Яската е импулсивен и човек на силните чувства, склонен към силен гняв, драматизиране и понякога черногледство, докато Вихри не се вживява дълбоко, ядът му е шумен, но минава бързо, и е много ведър, весел младеж. С други думи двете деца идеално се допълват.
Особено ми е драго, когато ги слушам как водят преговори. В много случаи се стига до сблъсък или спор, но почти винаги успяват да постигнат компромис. Ясен не използва по-голямата си възраст и сила, за да притиска Вихри, нито пък Вихри омрънква Ясен. Единият от двамата отстъпва - понякога е Вихри, понякога е Ясен - без видим превес.
Изобщо като гледам как живеят заедно, драго ми става. В момента формират връзка, която може да изиграе много важна роля нататък в живота им, а в момента удвоява щастието и веселието им. Удвоява и нашето.


Няма коментари: