19 май 2011

Ясенско-български речник

За непросветените: момчето ми е на 2 години и 3 седмици и обича да приказва :-) Ползва вече много думи, но тук ще представя само малка, но есенциална селекцийка на някои от любимите ми. 

бупи = дупе
бибил = зюмбюл
пимпи/ чинки = палачинки
како/ мако = мляко
муна =маймуна
пуиип (с ударение на първото и) = прилеп
маки = мравки 
уа = кола (но да не помислите, че в множествено число са уи. Не - тюи.)
бубуша = автобуса
ниаката/ нигата = книгата
яйк = заек
Айк = Алекс (братовчедът)
бекиби = репички
уук = лук
тятива = краставица
нонат = домат
аука = ябълка
тика = бисквитка
йейет = самолет
уап = чорап
дидилка = кандилка
йейе = лале
яята = салата
тиано = пиано
буби = зъби
хитпотам = хипопотам
баек = в зависимост от контекста - паяк или багер
тиак = тигър
баба = в зависимост от контекста - жаба или баба

Дядото напоследък бива наричан "дадо ти". 

Най-голямо забавление падна, когато един наш приятел се опита да накара детето да каже латинското име на сокерицата (Nucifraga caryocatactes). Започва се с невинно "ага - каио", след което артикулацията кулминира в ръмжене на "катАААААктиссс". Признавам си, че с Иван караме момчето да казва нуцифрага кариокатактес поне по два пъти на ден. :-) 
Айде да спра да пиша, че трябва да миим бупиту и да чичим бубуша.

18 май 2011

Buddy bears

http://www.buddy-baer.com/bg/united-buddy-bears/idea/united-buddy-bears.html

Много ми стана драго, когато между пътуванията с парния влак се озовах пред "Шератон" и видях шарените мечки. :-) Мислех си, че съм ги изпуснала - но ги уцелих точно в последния ден. Наистина са впечатляващи, някои от тях са много красиви, а други - изключително забавни. Прекрасна идея е това - изкуство, докосване до интересни култури, веселба за малки и големи. И то с благородна цел! Снимах малка част от мечките и вече не помня коя откъде беше :-( Но си тръгнах много усмихната :-)














15 май 2011

През май

Началото на май в моето съзнание винаги е свързано с ходене на село – възторжено преминаване през Искъркото дефиле, за да инспектираме чисто новите листенца на гората, пристигане в Мездра насред слънце или дъжд, и после пътуване до любимото село с широко отворени очи и уши, за да не пропуснем нито един крясък на сойка, нито една разцъфтяла градина, нито едно пищно бяло ябълково дърво.

Началото на май е времето, когато пристигат авлигите и огласят градината на баба с мелодичните си подсвирквания.

Времето на пъстрите цветя, на уханието от цъфналите ябълки и бръмченето на безброй пчели, тръгнали на работа.

В началото на май на село цъфтят люляците. Тогава правим поход до милия ни Веслец, катерим се по обраслите пътища, потънали в зеленина, чак до люляковите поляни, където люляците са навсякъде, навсякъде – тъмнолилави, розови, бели – и докосват със сладкия си дъх цялата гора.

Тогава идват и каменарчетата, припяват по каменните блокове в грозната кариера, сливат глас с трелите на пъстрия скален дрозд и с шумната гълчава на градските лястовици.

Цъфтят ягодите и черешите в обещание за сладка реколта по-късно, скорците отглеждат кресливо потомство и подсвиркват закачливо от изсъхналия връх на старата ябълка.

Баба ми сади, сади, сади, плеви, полива, планира лехи и си мисли с лек ужас за предстоящия консервен сезон, сезонът на дима от запалени влажни криви дънери, сезонът на врящите казани и лепкавите ръце.

Миналия май в традицията включихме и Ивановото село – доста по-различно, планинско и горско, пълно с местообитания на елфи и джуджета. И там всичко е в буен, неудържим разцвет, бълбука вода, разгъват се плисирани нови листенца на габъри и букове, гората пее с хиляди гласове, земята тупти като развълнувано сърце. Приказки сами се раждат от мъхнатите дъбрави и от влажната нежна земя, разлистват се като цветя. Тичат наоколо бръмбари, гущери, дъждовници, катерици, всички заети, всички опиянени от пролетта, бързат да правят и те нещо ново и невиждано.

В тези дни човек иска само да пее, да вдишва дълбоко вятъра, понесъл ухания на люляци, на цъфнали дървета, на лалета и какви ли не други цветни парфюми. В тези дни обичам да ходя боса по тревата и по пръстта, да бродя под дъждовни капки, примесени със слънчеви лъчи, да търся дъгичките в капките, да хрупам свежите салатки и киселеца, розовите репички, и дори пресните листенца на глога и бука.

През май облаците са по-бели и леки от булчински воал, а зад тях се крие широко усмихнато слънце. През май пеят славеите, скрити в цъфналите върби, и карат здрача да ехти катедрално. През май има безброй малки котенца, които обсаждат майките си и баба ми с тъничко мяукане, закачат се по полите ни с бодливите си нокти и ни спъват по пътеките.

През май сърцата бумтят като парни машини :-) (парам-па-пам-па, мощна гръд, както би казал поетът), лицата изсветляват, а аз – аз, дето едно време хич не си падах по sentimental crap, го удрям на сладки спомени за нощи в палатки на фона на дърдавцови песни, young love, развени червени поли, орнитологични изстъпления, за крака, издрани от драки, за първи и втори целувки. А от две години към безобразното сантименталничене прибавих и спомен за едно мъничко ново розово дете на име Ясен (което в момента е доста гигантско, но все тъй розово и прекрасно :-)).

През май си позволявам да съм безотговорно замаяна, щастлива и щура. :-) Повече от друг път. :-)

Ето един сочен букет от стари и нови майски мигове for me and you to enjoy :-)))))))






























12 май 2011

Perfection - малко Ясенче сред буковете


Един съвършен миг от майската селска разходка. И стотната публикация в блога. :-) Посвещавам я на малкото ми фиданче. :-)

09 май 2011

"Ушите ми бучат от грохота на влаковете"

Прекарам ли ръка по своя образ,
Ръката ми ще почернее мигом.
Не знам дали това не е от мрака
На нощите, прекарани без сън,
Или е от дима и саждите
на гарите? Ушите ми бучат
от грохота на влаковете, сякаш
съм пил хинин. (…)

Далчев може да е мрачен, но на мен мисълта за гари, почернели от дим, ми носи само усмивка.

Преди два дни най-случайно седяхме в едно заведение до гарата и си чакахме пицата, когато се чу необичаен свирещ звук като от огромен чайник. :-) Много се изненадахме да видим, че пътническият влак от София пристигна, теглен от парен локомотив. Естествено веднага зарязахме пиците и хукнахме да видим какво се случва.

От влака се беше изсипала голяма тълпа, която се събра да зяпа, докато локомотивът маневрираше, за да се залепи на другия край на композицията. Разбра се, че влакът в 12:10 през трите почивни дни пътува с този локомотив.




На другия ден събудихме момчето рано и се метнахме тримата на сутрешния влак за София. Идеята беше да се поразходим из града, докато стане време за парния влак и после да се приберем с него. Помотахме се из Борисовата за кратко и се върнахме на гарата, където на 4.коловоз заварихме голяма тълпа и пушилка. :-)


Беше вълнуващо. :-)


Ех, като си помисля за тези блажени дни, когато парните локомотиви са пъхтяли през полята и са огласяли пейзажа с мощно свирене и пуфтене...Могат ли да се сравнят тези ветерани със сегашните бързи кутийки, дето са толкова чисти и климатизирани, че човек в тях се чувства като в някой офис?

Не говоря за вагоните на БДЖто, разбира се – те повече наподобяват мърлява, шумна и (понякога весела) селска кръчма. :-) Много са ми мили тези влакове, може би с изключение на нощния за Силистра, с който се вози половината дребен престъпен свят на страната. :-)



Обичам влаковете. Някои хора се заплесват по колите – никак не ги разбирам – но затова пък съм сред тези, които душа дават да се повозят на влак. Хехе, гориво в кръвта му се вика на това. В моя случай дизел. А от онзи ден вече и въглищен прах. Още си нося саждите на лицето и в косата.

Едно време си мислех, че би трябвало да се омъжа за машинист. Като този :-) – целият черен. Иван се чудеше дали е късно да се преквалифицира :-).

Не мога да опиша как ми се разтупка сърцето, когато слушах как влакът набира с тежко пуфтене, първо баввввввно, бавввввно, а после всепобързовсепобързо. С какви големи очи гледах почернелите машинисти и как черно им завиждах, че са там, в търбуха на локомотива. Не знам Ясето ли беше по-ококорен или аз, докато наблюдавахме как локомотивът маневрира и изпуска пара и дим.



Този звяр може на подходяща отсечка да вдигне 90 км/ч. Не по-зле от по-новите (но не твърде нови :-)) влакове на БДЖто. (Друг е въпросът, че надали има много такива отсечки по българската жп мрежа – по повечето влаковете се движат с 30-40. Е, все е по-бързо от най-първите влакове, чиито пътници са припадали от ужас, зашеметени от смайващата скорост – 20 км/ч. :-))




Вероятно е близко до ума, че като пристигна влакът в Банкя, аз реших да се метна и на обратния курс към София. :-) Че кой знае кога пак ще го пуснат тоя локомотив да се движи! Впрочем  един от черните машинисти спомена, че следващите курсове на тоя локомотив вероятно ще са през Искърското дефиле. Олеле, сърцетуп получих! В дефилето се научих на влакове – оттам съм пътувала още отпреди да се родя, сигурно повече от 400 пъти. Започвам от днес да следя сайта на БДЖ. :-)





Между другото парният локомотив не увеличава цената на билета – по направлението София – Банкя си се движихме на обичайната цена от 80 стотинки.


Единственото, за което съжалявам от цялата работа е, че не можах да направя по-читави снимки. Но споменът е жив и прекрасен в душата. :-) И най-ценното е, че на Ясето цялата работа също много му хареса. Хехе, чудесно е да има още едно дете в семейството (освен мен :-)!